DANS OCH GRAVIDITET - EN MAMMAS KOPPLING TILL SITT OFÖDDA BARN

Knyt an till din baby via dans och musik

Din Titel

VAD ÄR LINEDANCE

Linedance är en dansform där du dansar enskilt men i grupp tillsammans med andra. Du kommer att få lära dig olika danser till varierande musik. Danserna som lärs ut ligger

NÄR KAN JAG BÖRJA DANSA

Vid en frisk graviditet kan du dansa under hela din graviditet, men om du känner dig osäker vänta till graviditetsvecka 16.

VARFÖR ÄR DANS BRA FÖR MIG

Dans är bra för dig eftersom det är en träningsform som har effekt på hela din kropp och i linedance finns det inga svåra rörelser, 


FINNS DET NÅGRA NACKDELAR MED DANS 
VAD SKA JAG TÄNKA PÅ

Att delta i dans under graviditeten kan hjälpa till att stödja ditt emotionella och fysiska behov Dans kan bibehålla konditionen, lindra stress, förbättra din uthållighet och hålla hela kroppen tonad och flexibel. Och du kanske inte ens märker att du träna

Du får bäst effekt om du väljer en träningsform som aktiverar många system i hjärnan. En hög grad av hjärnaktivitet håller de så kallade neuromuskulära synapserna friska, något som stärker bandet mellan muskler och nerver och bidrar till att musklerna håller sig starka.

Den stora skillnaden mellan dansträning och mer traditionell träning och som gör dans till en så bra träningsform är att den har effekter på hela din kroppen, så även hjärnan eftersom det kräver att du lär dig danssteg. Ett annat moment är att när du hör musiken översätter du dess intryck till rörelse, 

Dans får dig att må bättre och minskar känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen istället.  


Dans under hela graviditeten ger dig och ditt barn repetitiva rörelser som kommer att vara bekanta och tröstande för ditt barn, uppmuntra bindning och hjälpa till att lugna - en stor fördel för dig och ditt barn

Varje graviditet är unik och speciell regelbunden, kravlös dansträning kan få dig att må bättre, minska känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen istället.  

Men vaför är just dans en så bra träningsform för dig och speciellt i slutet av din graviditet din blivande baby?

När du dansar påverkas din kropp på många sätt men det är inte bara du som drar nytta av dansen även ditt barn påverkas på många sätt av att du är aktiv före, under och efter din graviditet

Allt du gör känner också barnet både direkt och indirek av 

Du får bäst effekt om du väljer en träningsform som aktiverar många system i hjärnan. En hög grad av hjärnaktivitet håller de så kallade neuromuskulära synapserna friska, något som stärker bandet mellan muskler och nerver och bidrar till att musklerna håller sig starka.Vid friska graviditeter finns det många fördelar med att dansa regelbundet. Risken för ryggvärk minskar, mamman blir piggare och chansen för att få en bra upplevelse under förlossningen ökar. Dessutom blir det lättare att komma i form igen efter graviditeten. Och inte bara mamman mår bra av träning, utan även fostret i magen. Genom att träna ökar blodtillförseln till moderkakan och den växer snabbare, vilket skapar en bättre miljö för fostret.

kvinnor som är aktiva förbättrat välbefinnande med minskad ilska, depression, trötthet, ångest och ökat kraft

 fysisk aktivitet skulle vara gynnsamt för en spontan förlossning i fullgången tid.

chanserna för en normal och vaginal förlossning ökade vid fysisk aktivite 

kvinnorna som var fysiskt aktiva under graviditeten hade en signifikant minskad risk för induktion.igångsättning
 t mindre risk för prematur födsel vid fysisk aktivitet

minskad risk för kejsarsnitt och instrumentell förlossning hos 

 kortare första fas av förlossningen

 kortare duration av hela förlossningsförloppet Rörelse och dans är den mest naturliga kommunikationsformen och möjliggör koppling mellan förälder och barn. Du kan drastiskt förbättra och verkligen stödja ditt barns utveckling kognitivt såväl som fysiskt och emotionellt. 

Dans under hela graviditeten ger dig och ditt barn repetitiva rörelser som kommer att vara bekanta och tröstande för ditt barn, uppmuntra bindning och hjälpa till att lugna - en stor fördel för dig och ditt barn.


lätt dans med din favoritmusik kommer att minska stress och trötthet, påverka ditt humör positivt och därför kommer ditt barn att njuta av

Förutom att moderkakan växer snabbare och ger mer näring till fostret, frigörs dessutom endorfiner i mammans kropp, vilket är ett "må bra-hormon" som även fostret får ta del av


 vid frisk graviditet finns det många fördelar med att träna regelbundet, risken för ryggvärk minskar, mamman blir piggare och chansen för att få en bra upplevelse under förlossningen ökar

Många människor kan vara rädda för att utsätta sig för påfrestningar - de har inte ens vågat. Dansare har övat sig på det. Dansare har modet att ställa sig, ensam, på en scen inför en publik. Det ska man se som en styrka i sig, inför nya utmaningar i livet.

Det finns mängder att anledningar att vara fysisk aktiv under en graviditet. Studier har visat att träning under graviditet kan förebygga och behandla vissa graviditetsbesvär så som ryggsmärta, trötthet, sömnsvårigheter, depression och graviditetsdiabetes. Det är dessutom ett bra sätt att förbereda kroppen inför förlossningen samtidigt som du lättare kommer i form efter graviditeten.

Rekommendationen för gravida är att utföra någon form av fysisk aktivitet minst 2,5 timma, gärna utspritt över minst 3 av veckans dagar. Mängd och intensitet behöver anpassas utifrån hur van du är att träna sedan innan samt om du har några besvär, rådfråga alltid din barnmorska eller läkare om du känner dig osäker. Såväl konditions- som styrketräning är bra under din graviditet där det senare kan hjälpa dig att stärka musklerna i bäckenbotten, vilket kan motverka urinläckage. Var försiktig med att stretcha och töja koppen, detta då du blir mer rörlig i muskler och leder när du är gravid. 

Den generella rekommendationen är att vänta 6-12 veckor innan du börjar träna lättare kondition och styrketräning, detta för att kroppen skall få återhämta sig efter graviditeten. Innan dess rekommenderas promenader, bäckenbottenaktivering och magmuskelaktivering. Den träning som är viktigast den första tiden efter förlossningen är träning med syfte att hitta och stärka musklerna i bäckenbotten, magen och runt bäckenet. Tänk på att gravids öka din träning, att du tränar upp kroppen inifrån, tränar balanserat och lyssnar på kroppen. I videon ger Karin Lundström, certifierad MammaMagetränare, tips på övningar som är bra att göra efter din graviditet.

 Vill du vara förbered mentalt och fysisk och ha de bästa möjliga förutsättningar till att gå igenom din graviditet, förlossning och till att bli mamma, på det mest naturliga sätt? Ju mera kroppsmedvetenhet, ju mera tillit, trygghet och kommunikation, ju bättre samarbete desto bättre kommer förlossningen att förlöpa. En stor fördel när man skall ta emot ett nytt liv.

När du är gravid måste du vara aktiv för att hjälpa dig att anpassa dig till förändringar i kroppsvikt och form under graviditeten. Träning hjälper också kroppens blodcirkulation och ämnesomsättning att köra mer optimalt under graviditeten. 

Fördelarna med att dansa för gravida kvinnor

Dans är en rekommenderad sport. Eftersom denna aktivitet ingår i sportklassen liten påverkan, nämligen sport med mjuka rörelser och har en bra inverkan på dina leder. Minskar risken för ledvärk hos gravida kvinnor. gravida kvinnor måste fortfarande vara försiktiga när de dansar

Dessutom är några av de andra fördelarna med att dansa som en del av en sport för gravida kvinnor följande:

 • Hjälper till att hålla ryggraden flexibel.
 • Hjälper till med god hållning.
 • Hjälper näring hjärtat och lungorna.
 • Träna och stärka bäckenbottenmusklerna. Svaga bäckenbottenmuskler gör gravida kvinnor utsatta för urininkontinens, vilket är lätt att kissa när man nysar eller hostar.
 • Hjälper till att minska smärta och hjälper till att få ett bättre humör.
 • Att lyssna på musik som används vid dans kan ha en underhållande effekt på gravida kvinnor.
 • Motion för gravida kvinnor, som dans, hjälper till att förbättra sömnmönstret.
 • Att träffa gravida kvinnor och träna tillsammans ger också lycka.

Danstips för graviditet


Trimester sidförst

 • Hoppa inte. Istället gör avslappnade rörelser eller liten påverkan.
 • Gör rörelserna så bra du kan, tryck inte dig själv om du inte kan göra det. Bara du kan känna din egen kropps tillstånd.
 • Om du har svårt att ha en behaglig konversation medan du dansar är detta en signal om att du ska sakta ner eller sakta ner. Ignorera inte gester som dessa.

Trimester kedua och ketiga

 • När moderns mage förstoras måste kroppsbalansen övervägas mer.
 • Undvik att röra dig för snabbt, rotera för mycket eller hoppa.
 • Undvik också ryckrörelser och böj ryggen.

Vad man ska vara uppmärksam på i sport för gravida kvinnor

Det finns flera viktiga punkter som måste övervägas när du tränar för gravida kvinnor, inklusive dans, nämligen:

recommended byPROLESAN PUREHemmetod för att bränna 4 kg fett per vecka!LÄR MER

 • Värm alltid upp före träning och kyl ned efter träning för att förhindra ledskador.
 • Gravida kvinnor behöver inte göra tunga rörelser. Välj ljusrörelser efter förmåga men görs regelbundet.
 • Se till att gravida kvinnor uppfyller behoven av vatten eller andra hälsosamma drycker under träningen.
 • Glöm inte att äta snacks innan du gör dansaktiviteter.
 • Gör övningen tre gånger i veckan, i maximalt 20 minuter vardera.

Mödrar som upplever graviditetskomplikationer, såsom graviditetsdiabetes, som är diabetes som vanligtvis upplevs under graviditeten, bör konsultera sin förlossningsläkare innan de gör sport, inklusive dans.


Vilka ska undvika att motionera under graviditeten?

Ibland kan det vara nödvändigt att undvika träning för att inte utsätta dig eller fostret för onödiga risker. Rådfråga din barnmorska eller läkare om du:

 • har blödningar
 • har högt blodtryck orsakat av graviditeten
 • är yr
 • är ovanligt andfådd
 • har livmodersammandragningar
 • har tidig foglossning
 • tidigare har drabbats av missfall
 • har en hjärt- och kärlsjukdom
 • har kraftiga hjärtslag eller bröstsmärtor
 • tidigare har fött barn för tidigt
 • väntar tvillingar eller fler
 • har genomfört en konstgjord befruktning
 • har problem med livmoderhalsen.

 TRÄNING UNDER GRAVIDITET

Varje kvinna och graviditet är unik och träning skiljer så otroligt från kvinna till kvinna. Har du tränat mycket innan? Får du ont någonstans? Har du någon medicinsk komplikation som påverkar huruvida du ska träna under graviditeten? Det är ändå alltid bäst att boka en tid med en kunnig fysioterapeut för att få ett individuellt utformat program om du känner dig osäker. Ett rimligt mål är att träna för att bibehålla kondition och styrka under graviditeten, men inte att sträva efter några topprestationer.

Varje graviditet är unik och speciell regelbunden, kravlös dansträning kan få dig att må bättre, minska känslor av oro, nedstämdhet och fysiska symtom som värk i mage och huvud som är vanliga vid psykisk ohälsa. När du dansar slutar du nämligen fokusera på dina tankar och ger dig hän till upplevelsen istället. 

Linedance är så roligt och får oss att må bra inte bara fysiskt den får oss också att känna oss tillfreds med oss själva,vi känner lycka och glädje och den får oss att leva i nuet, vi lämnar våra bekymmer hemma när vi dansar men vad är det som händer i kroppen och hur påverkar den oss både fysiskt och mentalt.  

 

ansa dig genom din graviditetD

GRATTIS TILL DIN GRAVIDITET

Dans är mycket bra för hjärthälsan. Precis som med all annan fysisk aktivitet stärker dans hjärtat och förbättrar cirkulationen och därmed minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar betydligt

Dansen hjälper  till att hålla blodtrycket och blodsockret på en jämn nivå. Att röra på sig regelbundet minskar även risken för gravidites diabetes . 

Dans är aerob träning och ökar andningskapaciteten 

Dans ger dig mer energi. ett danspass varje vecka ger bättre prestationsförmåga och högre energinivåer

Dans förbättrar din flexibilitet, balans och uthållighet. När man dansar använder man alla sina muskelgrupper  Som fysisk träning ger dansen även ökad uthållighet så att kroppen orkar mer i vardagen. Eftersom dans innebär rörelse god hållning och kroppskännedom tränas också balansen

Dans tränar minnet och de kognitiva funktionerna, koordinationen och koreografin i dans tränar hjärnan på ett effektivt sätt, till exempel ökar hjärnans förmåga att utvecklas och omforma sig. 

Dans motverkar stress och depression. All form av träning är bra för vår psykiska hälsa. Vi blir inte bara mer tåliga fysiskt utan även mentalt när vi rör på oss. Regelbunden träning gör att vår kropp blir bättre på att reglera stresshormonet kortisol som är en av skurkarna bakom utbrändhet och utmattningsdepression. Att dansa hjälper också till att reglera serotonin- och dopaminnivåerna i kroppen, något som motverkar både stress och nedstämdhet. Dans är dessutom en social aktivitet där människor träffas och umgås under roliga former, något som motverkar ensamhet och tränar våra sociala förmågor

När man dansar flyttar man fokus från sina tankar till kroppen och rörelserna. Att hamna i det flow som dansen innebär kopplar bort oro och stress 

Dansen ökar livsglädjen, självförtroendet och välmåendet. Dans är lika mycket nöje som det är träning. När vi rör på oss tillsammans till musik och låter kroppen släppa loss frigör vi vår inre förmåga. Vi känner oss hemma i vår kropp, rycks med av rytmen och musiken, glömmer vardagen och får ett starkare självförtroende som ger oss en tryggare relation till vår kropp och till andra människor. Våra positiva känslor ökar och sprids när vi dansar tillsammans. 


Linedance är ett roligt sätt att fortsätta röra sig på medan du är gravid. Detta hjälper din kropp att hålla sig stark och hjälper också till att förhindra extra viktökning, ett vanligt graviditetsproblem som ibland leder till komplikationer. Linedancing är en kombination av kul, motion och enkla steg och de flesta rörelser består av benrörelser. Det finns inga stora hopp, svåra vändningar eller omöjliga rörelser som kan orsaka belastning på din kropp eller någon potentiell bealstning på din baby. 

Line dance hjälper till med muskeltonus och styrka och du får förbättrad flexibilitet som hjälper dig att hantera den växande vikten av din kropp såväl som ditt foster genom graviditeten. Din uthållighetsnivå höjs, så att du inte känner dig trött eller trött så ofta, vilket i sin tur förbättrar humöret och minskar sannolikheten för depressiva symtom. 

Dans kan minska mängden stress och ångest genom att stimulera produktionen av endorfiner.När vi dansar frigörs endorfiner, vårt "må bra-hormon", och upplevelsen är att det blir lättare och mer hanterbart att möta de förändringar som sker under en graviditet, både fysiskt och mentalt och har visat sig positiva effekter hos den gravida både under graviditeten och vid förlossningen.

Dans förbättrar muskeltonus, stärker lemmarna och lindrar ben och ryggvärk som följer med graviditeten. Förbättrar hjärtets och lungornas funktion genom att förbättra blodcirkulationen.

Dans kan göras var som helst och när som helst, vilket ger dig friheten att välja hur du vill göra det.

Dans kan hjälpa till med uppblåsthet genom att underlätta frisättningen av eventuell ackumulerad gas i tarmarna.Dansen håller dig smal och fit, stärker dina muskler, lungor och hjärta, och bäst av allt är det kul! 

Vissa kvinnor upplever mindre och vissa stora svängningar i humör och irritabilitet. Dans kan hjälpa dig att bli av med spänningar och må bättre! 

 Vid dans handlar det mycket om koordination, balans
Dans är en av om inte den bästa formen av träning av många skäl. Det utmanar våra sinnen, förbättrar neuronal anslutning, reglerar känslor och stresshormoner och möjliggör alternativa uttrycksformer som uppmuntrar till positiv mental hälsa.

Dans under hela graviditeten stöder inte bara fysisk hälsa utan har också visat sig stödja den faktiska födelseprocessen. Kvinnor har rapporterat lägre nivåer av smärta, lättare födelser, samt en större förmåga att hantera förlossningsprocessen.

Att delta i dans eller kreativ rörelse under graviditeten kan hjälpa till att hantera symtom på ångest och depression efter förlossningen. 

 hjälpa den blivande mamman att känna igen sin egen kropp och kroppsförbindelse, vara närvarande vid förändringar i humör och beteende, samt hantera fluktuationer i stress som orsakas av hormonförändringar. Dessutom kan det hjälpa kvinnor att klara av sin förändrade kropp under en glad men överväldigande och förvirrande tid..Kom ihåg att dans är en väg till lycka 


Ytterligare en fördel med att dansa är att den på motsvarande sätt sänker "kamp- eller flyghormonet" Adrenalin. 

En annan underbar fördel med att dansa är att det ger dig självförtroende för din kropp och rörelse, vilket sänker din stress och möjliggör ökade nivåer av Oxytocin för att förkorta förlossningen. Oxytocin utlöser dina ursprungliga födelseinstinkter. Dans minskar risken för ingrepp som tång, vakuum och kejsarsnitt genom att korrigera fostrets felposition och öppna ditt bäckenutlopp bredare. Det har också visat sig vetenskapligt att det minskar smärta i arbetet och ökar födelsetillfredsställelsen. 

Sist men inte minst, genom dans kommer graviditeten att vara din gränd för en smidig, fysiologisk födelse. 

Dessutom, efter förlossning, hjälper samma hormoner som hjälper till att arbeta, att din livmoder krymper tillbaka till storlek under den omedelbara postpartumperioden. 

Dans - En rolig och givande träning under graviditeten

Dans är en utmärkt övning under graviditeten! Inte bara får du röra din kropp till musiken du älskar, men det kommer också att hålla dig flexibel medan du stärker dina muskler. Du kan få ett kardiovaskulärt träningspass från vilken dans som helst, eller stretcha och bibehålla muskeltonus  

. Om du dansade regelbundet innan du blev gravid kan du förmodligen fortsätta dansa med samma intensitet som tidigare, men du måste göra ändringar när magen expanderar. 

En träning med låg effekt för att hjälpa dig genom graviditetens svårigheter.

 .


Adrenalin

Ytterligare en fördel med att dansa är att den sänker "kamp- eller flyghormonet" Adrenalin


r. 

När vi till exempel dansar frigörs må bra-hormonet dopamin, som skapar känslan av tillfredsställelse. Dopaminet sätter i sin tur igång de eftersträvansvärda lyckohormonerna endorfin och oxytocin. Endorfiner kan jämföras med ett kroppseget morfin, med en effektiv smärtlindande effekt, medan oxytocin ökar ditt välbefinnande. Förutom dopamin frigörs också ämnena serotonin och noradrenalin.
- Serotonin och noradrenalin sänker tillsammans med endorfinerna nivåerna av stresshormonet kortisol i kroppen, säger Anders Hansen, vid det här laget välkänd överläkare i psykiatri som har skrivit mycket kring vikten av fysisk aktivitet för våra hjärnor.
Det fantastiska är att de här ämnena inte bara får dig att må bra just i stunden utan också på sikt.

 Fysisk aktivitet kan ses som en krockkudde mot psykisk ohälsa. Förutom att vi tål stress bättre så minskar också risken för att bli deprimerade. Dessutom blir vi mer kreativa

frigör spänningar, stretchar musklerna och stärker de delar av kroppen som är svaga. Andningen och koncentrationen frigör inte bara endorfiner, utan också oxytocin och melatonin. Oxytocin är må bra-ämnet som annars frigörs vid beröring. Melatoninet styr vår sömn,

 Social samvaro gör oss däremot lyckliga, och motion likaså. Slå två flugor i en smäll och kombinera fysisk aktivitet med umgänge

 Dans ger rörelseglädje, kondition och social gemenskap. På köpet stimulerar du hjärnan och du får lättare att lära dig nytt, sänkta stressnivåer och bättre psykiskt välmående!

När vi dansar frisätts olika signalsubstanser, som serotonin som ger en känsla av inre stryka, noradrenalin som gör oss pigga, endorfiner som minskar smärta och oxytocin som ökar känslan av lugn och tillhörighet. 

Det finns så mycket livsglädje i dansen, den ger endorfinpåslag samtidigt som musiken och gemenskapen ger energi, 

När man dansar händer mycket på samma gång. Dansen stärker hjärtat, konditionen och muskelstyrkan, samtidigt som den ger kroppskontroll och ökad självtillit. Man flyttar fokus när man dansar till kroppen och rörelsen i stället för att vara i sina tankar, det stärker det psykiska välbefinnandet och sänker stressen

Dans stärker våra kognitiva förmågor och ökar hjärnans plasticitet, det vill säga förmågan att utveckla och omforma sig. 

Bland annat stimuleras ett område i den inre delen av tinningloben som heter hippocampus, det är centrum för minne och inlärning. Hippocampus stärks av all fysisk rörelse, men i studier har man sett att man får en mer effektiv stimulering av hjärnan vid dans än vid annan fysisk aktivitet.  

Den ger inte bara en pulshöjning. När man utmanar sig själv med nya danssteg fullkomligt sprakar det
i hjärnan, eftersom det krävs fler nervkopplingar än om man till exempel promenerar. Hjärnan stimuleras helt enkelt väldigt effektivt. 

 du blir smartare påverkar dansen också ditt psykiska välbefinnande. 

dansens kravlöshet och den stödjande gemenskap

Dansen är på lika villkor, det ger en trygghet.

När man dansar frisätts också olika signalsubstanser, som serotonin som ger en känsla av inre stryka, noradrenalin som gör oss pigga, endorfiner som minskar smärta och oxytocin som ökar känslan av lugn och tillhörighet. 

 att man litar på och blir hemmastadd i sin egen kropp, vilket sänker stress, ökar självörtroendet och stärker den egna identiteten. Det gör det lättare att ta plats i nya miljöer och träffa nya människor.

hållning och kroppsposition. Sträcker man på sig, 

dans kan förbättra balansen och göra det lättare att uttrycka sig kroppsligt.

 att personer som dansar kan förbättra sin empatiska förmåga,

- Man får en större medvetenhet om känslomässiga processer i den egna kroppen, vilket gör det lättare att tolka andras känslor. Relationen till andra förbättras när man får en bättre självkännedom.

Men det viktigaste för många är den sociala gemenskapen 

- Att få träffa nya vänner och tillhöra en grupp,  för att vilja fortsätta att dansa,

gemenskapen och kravlösheten i dansen har . 

  det ska vara kul, lättsamt och inbjudande och inte bygga på prestation. Att lära sig nytt, som nya steg och korreografier är en utmaning som kan sporra och utveckla. Hjärngympa kort och gott, 


Dans handlar om gemenskap, närhet och en möjlighet att uttrycka sig med kroppen när orden inte finns eller räcker till. Många längtar efter att dansa, men ser hinder som att de är för trötta, sjuka eller överviktiga, i stället för att se möjligheterna. Det är fysisk aktivitet kopplat till glädje till skillnad från att ställa sig på ett gåband på gymet.


Minskad ångest, bättre sömn och självkänsla är bara några av de hälsoeffekter 

Blodtillströmningen i hjärnan ökar så att man blir mer skärpt och hamnar i ett flow och blir uppslukad av stunden.

- dans är läkande och ger en helgjuten upplevelse där och då. Efter ett häftigt danspass mår man bättre, man dansar bokstavligen bort sin ångest,.

10 hälsoeffekter av dans​

I både svenska och utländska studier har man sett många hälsoeffekter av dans. Här är några: ​

Stressen minskar.

Självförtroendet stärks.

Kroppskontrollen blir bättre.

Den kroppsliga självtilliten stärks.

Hållningen förbättras.

Konditionen ökar.

Balansen blir bättre.

Empatiska förmågor ökar.

Energin och glädjen ökar.

Inlärning och minne förbättras.

(Källa: Anna Duberg)​

MUSKLER

All dans ger starka ben, medan kroppens övriga muskler får olika mycket träning av olika danser. Du lär dig även nya rörelser, tänjer kroppens gränser och ökar därmed din rörlighet. Musklerna blir smidiga, balansen förbättras och du tränar koordination - det vill säga att utföra flera rörelser samtidigt.
Forskning visar att koordinationsträning är bra för hjärnan och förbättrar såväl kreativitet som inlärningsförmåga. Dans har dessutom en positiv inverkan på leder och flexibilitet.
- Det är helt enkelt otroligt bra med dans - man koordinerar flera muskelrörelser samtidigt, istället för att medvetet isolera och träna enskilda muskler som du gör i en maskin på gymmet. Dans är funktionell träning - utan att man tänker på det! För när du börjar röra dig, och hjärnan sätter igång kroppen, får du träning medan du har roligt utan att du behöver oroa dig och tänka på vad du gör


Här får vrister, knän och höfter jobba   olika muskelgrupper koordineras och stimuleras. Ger bra styrka och stark coremuskulatur.coremuskulaturen såväl som konditionen.balans konditionsinriktade stärker lår, vader och magmuskulatur,på den yttre muskultauren jobbar den långsammare rumban med bålkontroll och den inre muskulaturen, samt stretching.höftrörelser vilket är bra för höftleder och nedre vilket är bra för höftleder och nedre magmusklerna. Samtidigt får axlarna en naturlig träning då man har rörliga armar.

Fokus ligger på ryggradens hållning och de muskler som stärker och håller upp ryggrad och nacke. , leder och muskulatur, kondition, hela kroppens muskulatur. får hjärtat jobba riktigt ordentligt och cirkulationen ökar
Genom träning och fysisk aktivitet får hjärtat jobba och cirkulationen ökar vilket leder till att muskelaturen i kroppen stärks och din hållning blir bättre , Att öka cirkulationen i ryggmusklerna motverka ryggtrötthet och stärka musklerna så att du inte svankar onödigt mycket!

Det kan sakta ner viktökning, ett vanligt graviditetsproblem som ibland leder till komplikationer.

Men oavsett vad, kom ihåg att kul och tänk på att det finns många fördelar med att röra på sig under graviditeten. 


så undrar du säkert om allt du gör är säkert för dig och din baby. Du kanske undrar över om du kan fortsätta eller börja med linedance nu när du är gravid. Rådgör alltid med din läkare för att kontrollera din hälsa och förmåga att göra saker som vanligt.

Det finns många fördelar för dig och din baby med att träna när du är gravid. Detta gäller både om du tränat tidigare eller om du är nybörjare. Den fördel som är lättast att förutse med att du rör på dig när du är gravid är att det blir enklare att bära upp den växande magen/kroppen En graviditet ställer höga krav på kroppen och regelbunden motion ger dig högre energinivåer.

Graviditet kräver att du tar det lugnt och vanligtvis är det inte rätt tid att experimenter med din kropp men de flesta gravida mammor behöver minst två och en halv till tre timmars motion i veckan, eller femton minuter om dagen

Graviditet kräver att du tar det lugnt och vanligtvis är det inte rätt tid att experimenter med din kropp men de flesta gravida mammor behöver minst två och en halv till tre timmars motion i veckan, eller femton minuter om dagen så oavsett om du är aktiv dansare eller nybörjare kan linedance vara ett tryggt och säkert alternativ för dig som vill hålla dig i form och förbereda dig inför din blivande förlossnin


 

Varför är det bra med fysisk aktivtet under graviditeten
Vilka fördelar har dansen för den som gravid 10 saker som kan vara bra att veta
Vad bör man tänka på som dansare när men är gravid FYSISK AKTIVITET UNDER GRAVIDITETEN

EN INVESTERING FÖR DIG OCH DIN BABY

EN INVESTERING för dig och

  En investeringh för dig OCH DIN BABY

Graviditet kräver att du tar det lugnt och vanligtvis är det inte rätt tid att experimenter med din kropp men de flesta gravida mammor behöver minst två och en halv till tre timmars motion i veckan, eller femton minuter om dagen.

Det finns många fördelar för dig och din baby med att träna när du är gravid. Detta gäller både om du tränat tidigare eller om du är nybörjare. Den fördel som är lättast att förutse med att du rör på dig när du är gravid är att det blir enklare att bära upp den växande magen/kroppen En graviditet ställer höga krav på kroppen och regelbunden motion ger dig högre energinivåer.

Att träna när man är gravid är något mycket positivt som i flera studier har visat sig leda till bibehållen kondition och styrka, ökat välbefinnande, minskad risk för svullnader och åderbrock samt minskad trötthet, bättre sömn, minskad stress och depression. Regelbunden träning bidrar också till en bättre hållning, vilket minskar risken för att du ska drabbas av ryggproblem. 

Det har också visat sig att hos fysisk aktivitet kvinnor motverkas graviditesdiabetes och risken för högt blodtryck i samband med preeklampsi minskar. Deras aktiva förlossningstid minskar och risken för kerjsarsnitt sjunker Barnen föds med högre Agarpoäng (förhöjt allmäntillstånd) efter förlossningen, lägre kroppsfett och därmed lägre födelsevikt som kan leda till färre komplikationer i samband med förlossningen, Dessutom återhämtar sig mammorna lättare och kommer lättare i form efter graviditet.


KAN DU DANSA LINEDANCE NÄR DU ÄR GRAVID ?

ÄR DET SÄKERT FÖR DIG OCH DIN BABY ?

LINEDANCE ERBJUDER SAMMA FÖRDELAR SOM KONDITIONSTRÄNING MED MINSKADE RISKER

Linedance är ett roligt sätt att fortsätta röra sig på medan du är gravid. Detta hjälper din kropp att hålla sig stark och hjälper också till att förhindra extra viktökning, ett vanligt graviditetsproblem som ibland leder till komplikationer

Linedancing är en kombination av kul, motion och enkla steg och de flesta rörelser består av benrörelser. Det finns inga stora hopp, svåra vändningar eller omöjliga rörelser som kan orsaka belastning på din kropp eller någon potentiell bealstning på din baby. Men oavsett vad, kom ihåg att kul och tänk på att det finns många fördelar med att röra på sig under graviditeten.

1. Håll dig i form genom Line Dancing
Linedance är ett roligt sätt att fortsätta röra sig på medan du är gravid. Detta hjälper din kropp att hålla sig stark och hjälper också till att förhindra extra viktökning. Betyder detta att vågen inte kommer att gå upp alls? Nej. Du måste komma ihåg att det växer en liten människa inuti dig. En liten människa som tillsammans med extra vatten och andra faktorer hjälper siffrorna att växa men det kommer inte att vara på ett ohälsosamma sätt.


2. Linedance till ditt barns fördel
Din bebis kommer att dra nytta av många saker under dina linedance-äventyr. Din baby börjar lära sig och bekanta sig med ljud och andra stimuli. Ljudet från dansmusiken kan stimulera ditt barns hjärna inifrån livmodern och hjälpa till med hjärntillväxt och struktur. Och linedance hjälper till att minska stress för dig, vilket i sin tur minskar stress för ditt barn. Ju mer du rör dig, desto mer syre och blodflöde kan du och barnet få.


3. Linedancing effekt på din hjärthälsa
Dans (och andra övningar) hjälper dig att förbättra din cirkulation och hjärtfrekvens. Detta är viktigt eftersom ditt blod transporterar syre och blod till dig och ditt barn. Ditt hjärta börjar inte bara pumpa och arbeta hårdare, men din kropp hjälper också till att skapa mer blod för dig och ditt barn. På så sätt kan du hålla igång din blodcirkulation och hjälpa till att förhindra problem med din hjärt- och blodhälsa.


4. LINEDANCE OCH LUNGHÄLS

Du kan känna dig andfådd När livmodern expanderar kanske ditt membran och dina lungor inte längre har så mycket utrymme som tidigare. Ökade nivåer av progesteron kan också få dig att andas snabbare. Även om detta kan försvåra mycket fysisk dans, är det lyckligtvis vanligtvis ofarligt, såvida inte symtomen är svåra. 

Linedancing precis som alla annan aerobic träning hjälper till att bygga din lungkapacitet som hjälper din kropp att transportera syre till ditt barn och göra dig redo för senare graviditet och förlossning. Du kommer att bli andfådd när ditt barn växer och du måste ha en hälsosam lungfunktion under förlossningen. 

Line dancing just as any other exercise helps build healthy lung functionality in order to help deliver oxygen to your baby and get you ready for later pregnancy and labor. You will find yourself short of breath as your baby grows and pushes your organs into your lung space, and you will need to have healthy lung function during labor. Dancing regularly helps you increase your lung capacity so you feel less winded in these instances. The better you can breathe, the better you will feel.  

5. Line Dance, ryggsmärtor och förlossning
Träning kan hjälpa till att lindra ryggont, både under graviditeten och under förlossningen. När du tränar kommer du att dels att stretcha ut och men ocskå bygga upp dina ryggmuskler. Med tanke på att din rygg är den primära så är det viktigt att hålla musklerna i ryggen starka.

Lägg också till det ökade arbetet med att bära ditt barn. Träning hjälper inte bara din hjärtfrekvens och blodcirkulation den gör också så att din kropp producerar endorfiner. Ju mer endorfiner din kropp producerar desto graviditet, är det lätt att hjälpa till att driva igenom till leverans. Motion kan också hjälpa till att förlänga och lossa muskler och hjälpa till att hantera din smärta bättre. Det finns många andra fördelar med att träna. Det främsta målet är att vara säker (fortsätt läsa för att se mer om detta), få ​​ditt blod att flyta och att hjälpa din kropp och ditt barn att förbereda sig för den fantastiska dagen. Låt oss inte glömma att din bebis också kommer att lyssna.


Exercise can help ease back pain, both during pregnancy and during labor. When exercising you will be able to stretch and build your back muscles. Considering your back is the primary, well, the backbone that helps you support your body, it is important to keep these muscles strong.

Also add in the increased work with carrying your baby. Exercising helps not only your heart rate and circulation, but they also release endorphins. The more your body produces endorphins, it is easy to help make that push through to delivery. Exercise can also help lengthen and loosen muscles and help manage your pain better.

There are many other benefits to exercising, and it is even better if it is with a little bit of line dancing. The primary goal is to stay safe (keep reading to see more about this), to get your blood flowing, and to help your body and baby to prepare for that amazing day. Let us not forget that your baby will be listening in as well. 


6. Line Dance och bättre sömn
Linedance, som alla bra träningspass, kan verkligen hjälpa till och leda till att du får bättre sömn på natten. Ditt blod kan strömma genom din kropp snabbt och filtrera genom allt som inte hjälper din kropp, och ditt matsmältningssystem gör detsamma, hjälper till att rengöra din kropp för eventuella gifter medan du bygger muskler och sliter dig själv. När du väl har lagt dig ska du kunna få en djupare sömn. Med alla samma fördelar kan ditt barn till och med dra nytta av en god natts sömn tillsammans med dig

Om den extra flexibiliteten ... du är gravid släpper din kropp ut ett hormon som kallas relaxin för att lossa ledbanden i bäckenet så att födelsekanalen kan expandera. Men relaxin påverkar dig från topp till tå. Den extra flexibiliteten kan tyckas vara bra för en dansare, men det betyder faktiskt att du måste vara extra försiktig för att förhindra skada.

undvika: stora hopp översträckande sträcker de inre låren i ett tvärgående läge, eftersom detta kan orsaka överdriven dragning i pubic symphysis, som kan separera under graviditeten spendera långa timmar på fötterna barfota eller i skor utan bågstöd, vilket kan leda till översträckta fot- och fotledsband

Sammantaget får dans dig bara att må bättre.

Nedan har vi samlat tio övergripande skäl eller saker att tänka på om du vill dansa linedance

Om du har bråttom läs åtmintone fram till #8

7. Line Dancing hjälper till att bygga muskelstyrka
 Graviditet och förlossning tar mycket styrka från dina muskler, särskilt när ditt barn växer. Ju mer den växer ju mer dina muskler sträcker sig och om de inte fungerar ordentligt och säkert kommer de att försvagas. Du vill inte att dina muskler ska försvagas. Detta kommer inte bara att leda till att arbetet skadar mer utan också att du blir eländig överlag och skadad under graviditeten. Träna (Line dance) för att upprätthålla god muskelstyrka. Detta kommer att hjälpa till med din balans också. När du bygger muskelstyrka förbättrar du kroppens förmåga att balansera. Bättre balans är ett stort förebyggande av att falla, vilket alltid är ett problem vid graviditet. Men även om det bygger balans, var noga med att inte låta din dans vara orsaken till ett fall ...

8. Förhindra ett fall medan linjedans när du är gravid
Tänk på din säkerhet först! Medan linjedans är säkert för dig och ditt barn är det viktigt att tänka på lite säkerhet innan du börjar dansa. I allmänhet ser du inte människor falla när du är ute på en klubb eller i en klass. Därför är det en ganska säker aktivitet för dig och ditt växande barn. Men det är värt att säga att det händer! Människor kan glida och falla helt enkelt för att dansa är kul och du kan bara bli lite galen. Det kan vara frestande på det här sättet, så var bara försiktig! Överansträng dig inte över din förmåga. Håll det enkelt, håll kontrollen och håll dig på fötterna! När det gäller skodon rekommenderar jag i allmänhet ett bra par stövlar med lädersulor så att du kan glida lite på salong- eller dansklassens trägolv. Men för att vara extra försiktig med att hålla dig på fötterna, kanske du bara håller med några gummisula tennisskor. Klicka här för att se några ytterligare förslag på vad du ska ha på dig för linjedans, inklusive fotkläder.

9. Håll ett säkert utrymme medan du dansar
Tänk på området där du är linjedans. Om du är med en grupp människor i ett offentligt område, se till att området är säkert och säkert innan du flyttar runt. Var uppmärksam på att människor kommer in i ditt personliga utrymme. Det är inte kul om du är rädd att någon kommer att stöta på din stöta. Var också försiktig med slumpmässiga föremål på golvet som kan riskera att falla. Om du är hemma, se till att dina möbler inte är i vägen för din dans eftersom du kan falla och skada dig själv och baby.

10. Kom ihåg att stretcha innan och efter danspasset.
Oavsett hur dumt det ser ut; det är mycket viktigt att sträcka sig före och efter att göra någon ansträngande aktivitet. Oavsett om det är linjedans eller vanliga rutiner, var noga med att sträcka. Graviditet gör att dina leder lossnar så att du riskerar att överdriva det. Dessutom gör din kropp några dussin andra konstiga saker som kan leda till svullna fötter och anklar och kramper. Sträckning tar bort mjölksyra som byggts upp i dina muskler och minskar risken för ömhet. Du vill inte skada dig själv för att du inte sträckte dig. Se till att ta reda på vilken graviditetssträckningsrutin som bäst passar dig.

Njut av att dansa med din bebis! Ta dig tid att faktiskt njuta av ögonblicket. Om du bara planerar att få ett barn, njut av varje sekund du kan. Om du planerar att ha fler än en, bör du veta att var och en är annorlunda och speciell. Du kommer att sakna den här gången, så njut av linjedans och njut av att hålla din bebis nära medan du får ditt spår. Det här är speciella minnen från en mycket speciell tid. 
Kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten eller juice hela dagen, och särskilt under och efter dina övningar. 

Rätt skor kan göra skillnad. Använd inte jogging- eller löparskor eftersom de vanligtvis är tunga och deras breda sulor kan få dig att snubblar medan du dansar. Köp ett bra par skor som är avsedda att användas för att dansa. Du kan dock behöva köpa fler par eftersom fötterna tenderar att öka i storlek under graviditeten.

När ska du undvika att dansa?

Var uppmärksam på din kropp Människokroppar är vanligtvis toleranta för ett stort antal påfrestningar, men graviditet medför flera begränsningar. Det är viktigt att du håller ett öga på eventuella symtom som svimning, andningssvårigheter, buksmärtor eller vaginal blödning under eller efter dina träningspass. 

Dans inte om du känner dig trött, sömnberövad eller yr eftersom det kan orsaka syrebrist för dig och ditt foster Dans rekommenderas inte om du har kroniska hälsoproblem eller komplikationer som graviditetsdiabetes. Ledsmärta i rygg eller bäcken är också en bra anledning att undvika dans, eftersom det kan förvärra symtomen. 

När ska jag konsultera en läkare Vänligen kontakta din läkare innan du börjar med någon ny träningsplan, och särskilt om du får något av följande tecken: 

Utbrott av buksmärta Stark smärta i glutes eller kalvar Känsla av yrsel eller hjärtklappning Suddig syn Har problem med att gå eller stå En konstant huvudvärk Vätskeläckage från din vagina Ihållande smärta i muskler eller leder Dans är ett roligt och enkelt sätt att hålla sig i form under graviditeten. Men se till att du bara väljer de mildare stilarna speciellt under din tredje trimester. Var uppmärksam på hur du känner dig så att du inte trycker dig själv för mycket. Kom också ihåg att få klartecken från din läkare i förväg, oavsett om du vill dansa hemma eller under överinseende av en professionell tränare. Med alla dessa försiktighetsåtgärder i åtanke kommer du att upptäcka att dans kommer att minska din spänning, höja ditt humör och hjälpa dig att hålla dig i perfekt form. uttorkning kan orsaka ökade livmoderns sammandragningar. 

 Förstorad livmoder, ökad ländryggskurva och främre bäckenlutning kan alla öka risken för att falla medan du dans 

Du bör sluta träna omedelbart och ringa din OB om du upplever något av följande: blödning från slidan yrsel eller svimning andfåddhet innan du börjar träna bröstsmärta huvudvärk muskelsvaghet kalvsmärta eller svullnad regelbundna, smärtsamma sammandragningar av livmodern vätska läcker från slidan  

inte tränar alls: vissa typer av hjärt- och lungsjukdomar cervikal insufficiens eller cerclage att vara gravid med tvillingar eller trillingar (eller fler) med riskfaktorer för för tidigt arbete placenta previa efter 26 veckors graviditet för tidigt arbete eller brustna membran (ditt vatten har gått sönder) under denna graviditet preeklampsi eller graviditetsinducerat högt blodtryck svår anemiVarför träna under graviditeten?

Det finns flera fördelar:

 • Du mår allmänt bättre och är mindre trött
 • Du klarar stress, oro och ångest bättre
 • Din sömn förbättras
 • Risken för svullnad i armar och ben minskar
 • Risk för åderbråck i benen minskar
 • Ländryggsbesvär minskas
 • Du förebygger övervikt
 • Risken minskas för graviditetsdiabetesTräning ger positiva hälsoeffekter


 • Mer energi och ork - en förlossning liknas ofta med ett maraton.
 • Minskad risk för att drabbas av högt blodtryck och graviditetsdiabetes.
 • Snabbare tillväxt av placenta, moderkakan.
 • Ökad kroppsmedvetenhet.
 • Snabbare återhämtning efter förlossning.
 • Minskad risk för förstoppning.
 • Mindre belastning på leder och ligament.
 • Minskad risk för hjärt-och kärlsjukdomar.
 • Ökad chans till en komplikationsfri förlossning.

 1.

Håll dig i form genom Line Dancing

Linedance är ett roligt sätt att fortsätta röra sig medan du är gravid. Detta hjälper din kropp att hålla sig stark och hjälper också till att förhindra extra viktökning. Betyder detta att vågen inte kommer att gå upp alls? Nej. Du måste komma ihåg att det växer en liten människa inuti dig. En liten människa tillsammans med extra vatten och andra faktorer som hjälper siffrorna att växa men det kommer inte att vara på ett ohälsosamma sätt.


2. 
Linedance till ditt barns fördel

Din bebis kommer att dra nytta av många saker under dina linedance-äventyr. Din baby börjar lära sig och bekanta sig med ljud och andra stimuli. Ljudet från dansmusiken kan stimulera ditt barns hjärna inifrån livmodern och hjälpa till med hjärntillväxt och struktur. Och linedance hjälper till att minska stress för dig, vilket i sin tur minskar stress för ditt barn. Ju mer du rör dig, desto mer syre och blodflöde kan du och barnet få.