Denna information vänder sig till dig som vill veta mer om vad linedance är och hur det går till på våra kurser. Längs ner hittar ni lite snabblänkar som kan vara relevanta.

Bra Att Veta

När du kommer till kursen får du som inte dansat med oss tidigare prova första gången helt gratis, vill du sen fortsätta dansa hos oss skriver vi in dig som kursdeltagare i den eller de grupper som du vill delta i.

Vi har inga separata barngrupper men barn är varm välkomna i vuxet sällskap. I Linedance dansar barn och vuxna tillsammans utan problem en trevlig aktivitet att göra tillsammans 

Du väljer själv om du vill betala per gång, lösa klippkort a' 5ggr eller lösa terminskort. Mest förmånligt blir det för dig som löser medlemsavgift och terminskort. Vi är ansvarsförsäkrade och du som medlem omfattas även av vår olycksfallförsäkring.

Våra kurser omfattas av två timmar som är uppdelad enligt följande:
Uppvärmning med de danser som ni lärt er under terminen - Utlärning av en ny dans - Liten Fika Paus - repetition av den dans som lärdes ut under föregående kurstillfälle. Kurserna innehåller även teknikträning och gemensam kursdans till danslista

Antalet danser och repetitonstillfällen styrs av vilken grupp du valt och terminens längd.

Under kursen kommer du att få lära dig olika danser, olika grundsteg och dansteknik


En koreograferad dansform

Linedance är en koregraferad dansform. Du kommer under kursen gång att få lär dig olika koregrafier dvs olika danser. Det finns danser till många olika dans- och musiksstilar. En dans beskrivs i ett stepsheet(stegbeskrivning).

En koregrafi är uppbyggd i block om åtta takter(count) som upprepas om och om igen tills musiken är slut. En dans kan bl.a vara phraserade,innehålla taggar och restarts mm. Hur många block varje dans innehåller och om den är phraserad, innehåller taggar eller restarts etc beror på musikens uppbyggnad och på den svårighetsgrad dansen har.

Danser för nybörjare innehåller i regel mellan 2-4 block om 16-32 count. Under de första två terminerna förkommer i regel inga phraserade danser, taggar och restarts utan enkla danser med lätta steg och få vändningar. 

I linedance används begreppet väggar.Dessa kalls för kl 12, 3, 6 & 9.och används för att beskriva i vilken riktning man befinner sig efter att man har gjort en vändning i dansen eller i vilken riktning man kommer att vara vänd åt när det är dags att upprepa de block/count man lärt sig dvs börja om från början igen på en ny vägg. I linedance finns det 1-, 2- & 4väggs danser. 


Så här går det till på kursen

Utrustning: Vattenflaska samt ett par stadiga skor utan höga klackar och med lite glid under sulan räcker bra

Uppvärmning:Vi ställer upp på golvet och kör i gång med uppvärmning och du kommer att få dansa de danser som du lärt dig under terminen, för att friska upp minnet lite så går vi igenom en vägg innan vi dansar. För dig som dansat tidigare lägger vi även in äldre danser från tidigare terminer

Utlärning: Under utlärningen kommer instruktören att stå med ryggen vänd emot dig detta för att det underlättar för dig som elev att se vad instruktören gör där framme. Instruktören kommer att upprepade gånger gå igenom ett block i taget och sen läggs dessa ihop vartefter de gås igenom. När alla block är genomgådda och lagts ihop till en helhet byter man riktning (vägg) och upprepar dessa i ny riktning tills man kommit igenom ett varv (1-,2- eller 4 väggar). Först när man kan stegen i alla riktningar dansar man först till långsam musik därefter ökar man takten successivt.

Paus: Fika paus tas runt halva tiden eller när det passar. För den som vill finns det fika att köpa så stöd gärna föreningen genom att köpa fika av oss. Naturligtvis så går det hur bra som helst att ta med eget fika om man vill det.

Repetition: Vi repeterar alltid den dansen som vi lärde ut veckan innan. För grupp 1 & 2 samt Catalan Linedance är det repetition efter två till tre utlärningstillfällen (beror på elevernas kunnande och vilka danser som lärts ut).För dig som dansat ett tag så kör vi lite bonusrep.dvs danser från tidigare terminer. 

Teknikträning: (I alla kurser ingår tekniktid). Inom linedance förkommer det många olika karaktärer/dansstilar och grundstegen är de samma men de dansas på olika sätt. Så vad är det för skillnad på hur man dansar i t.ex en Cha-Cha en West Coast Swing eller en fartfylld Polka det är det vi ska reda ut och lära oss här  

Gemensam dans till danslista: Vart fjärde kurstillfälle träffas all grupperna och dansar tillsammans. Kurstiden kommer att förlängas från 2 till 5 timmar. 

Vi kommer att ta en paus i halvtid för mat och fika.


Nedan kan ni se lite av hur en utlärning kan gå till,du hittar även några snabblänkar längre ner som kan vara av intresse.

Catalan Linedance

Video från Belt Festival 2016
Virginie Barjaud lär ut en medelsvår linedance

Klassisk Linedance

Video från en linedance kurs i USA 
Gail Eaton lär ut en nybörjardans


Relaterade Snabblänkar

Här kan du se vilka danser som vi lärt ut i föreningen
.

Klicka här om du vill veta vilka olika dasstilar det finns inom linedance 

Vill du veta vilka kurser det finns att välja på så klickar du här

Här hittar mer information om linedance 
.

Vill du se lite fler dansvideos då ska du klicka på länkarna nedanför.